Стъкла

Стъкла — В нашият сервиз можем да подменим както предно така и задно стъкло на вашият смартфон.

Над 90% от корпуса на телефона ви е изработен от стъкло. Стъклата са най-уязвимата част от устройството ви. Дори задните капаци на съвременните телефони се изработват от стъкло с цел безжично зареждане и комуникация с други устройства. Стъклата са закалени за да издържат на амортизация и надраскване, но при падане те са крехки и много уязвими. В нашият сервиз можем да подменим както предно така и задно стъкло на вашият смартфон.

Подмяната на предно стъкло съвсем не е толкова проста и лесна работа колкото звучи, сама по себе си и крие доста рискове за увреждане на дисплея който е залепен за стъклото по цялата му площ с напълно прозрачна двойно залепваща лепенка наречена ОСА (optical clear adhesive).

Много са моментите в които дисплеят може да бъде увреден непоправимо, затова при тази операция се изисква много внимание, старание, прецизност и опит особено при модификациите с извит дисплей.

Първото нещо което се прави след разглобяване на телефона е да се извади дисплеят от рамката в която лежи. Той е дебел по-малко от милиметър и когато е счупено стъклото цялото усилие се поема от дисплея. В този случай е важно също и до каква степен е увредено стъклото, дали е само с няколко пукнатини или е добре натрошено. Процесът сам по себе си е бавен защото счупеното стъкло поддава, а дисплеят се огъва докато поема усилието при разлепянето. А при моделите с извит дисплей това става изключително бавно и трудно.

След като сме извадили успешно дисплеят здрав от рамката трябва да отстраним счупеното стъкло (залепено по цялата му площ) без да повредим така скъпият дисплей. При извитите модели това се прави в специален фризер при минус 190 градуса по целзий което крие сериозен риск за целостта и функциалността на най-скъпата част от телефона ви.

Като преминем успешно през първите две операции и дисплеят ви все още е здрав и работи нормално се започва бавно и мъчително почистване на лепилото от повърхността му. След като сме почистили дисплеят перфектно пристъпваме към поставяне на специалната прозрачна двойно залепваща лепенка ОСА към новото ви стъкло. Тя трябва да бъде изрязана по модел на размер и правилно позиционирана върху стъклото за да няма видими следи от подмяната и дисплеят да залепне перфектно към него.

Ако сме изпълнили всички стъпки по-горе прецизно продължаваме към позиционирането на новото стъкло към дисплея. Това също е изключително важен процес, при който се използват специални шаблони различни за всеки модел които не позволяват изместване на стъклото спрямо дисплея. Най важното при тази операция е стъклото и дисплея да се паснат точно и прецизно за да се съберат в рамката и да не се вижда изместване което ще дразни собственика в последствие, както и да не повтаряме операцията от начало (особено при моделите с извит дисплей).

Ако сме паснали перфектно стъклото към дисплея без видими прашинки по лепилото което много лесно събира такива, преминаваме към следващата операция: Ламиниране във вакуумна среда.

Това се осъществява в специализирани за целта машини които изсмукват въздуха в работната част и в създалата се вакуумна среда притискат стъклото към дисплея чрез хидравлична преса при точно определена температура и налягане. По този начин стъклото залепва към дисплея с минимално количество балончета заредени с обратно отрицателно налягане, разположени по специалната двойно залепваща лепенка ОСА.

Следваща стъпка е поставяне на дисплея в цилиндър под високо налягане в който при определена температура, високо налягане и след определено време излизат балончетата натрупани във видимата част на екрана.

Ако и след този процес дисплеят ви все още функционира нормално се пристъпва към лепенето му със специално лепило към рамката. Важното е това лепило да е здраво защото припокриването на рамката със стъклото е по малко от 1мм при без рамковите телефони. След залепянето към рамката дисплея се поставя в специална преса да престои до пълното втвърдяване на лепилото между стъклото и рамката.

Последна стъпка е изчистване на излишното лепило и сглобяването на дисплея в телефона.

И така израза да сменим само стъклото на телефона, не е чак толкова проста, лесна и най-вече бърза работа.

По-лесен и бърз, но доста по-скъп е варианта с подмяна на целият дисплей включващ стъклото и рамката с оригинален, защото при подмяна с алтернативен губите от качеството на изображенията и чувствителността на екрана.